Arktičko kupatilo

 

Kupanje na način kako to rade Laponci

Tokom mojih putešetvija po bespućima Norveške kada ugledam nešto neobično što mi privuče pažnu, kao što su izolovane vikendice na vrh brda, gde kilometrima nikog okolo nema i bez pristupnog puta, često tražim odgovor na pitanje kako je sagradio tako nešto, dopremio materijal i slično? Putovanja kroz beskrajna prostranstva, pogotovo kroz surove i lepe predele Arktičke oblasti, ubacuju naše misli u petu brzinu. Na ljudskih ruku delo se nađe odgovor ali ostaje pitanje kako neko izdržava, kako živi život na tradicionalan način u tako surovim uslovima kao što je Arktička oblast na severu Norveške. Vlasnik ovog arktičkog kupatila imao je ista interesovanja te je istraživao život „Sami“ naroda (Laponaca). Otuda je odlučio da deo njihovih rukotvorina replicira i izloži ih posetiocima, odnosno svojim gostima, a ja eto odlučih isto, da ih prenesem „širim narodnim masama“
Kao što na prezentaciji vidite u pitanju je drveno kupatilo Sami naroda i kupanje na njihov tradicionalan način. Odnosno drvena bačva sa šporetom unutra.
Bačva je dimenzija 2,5m u prečniku i visine 1,2m. Unutar bačve se nabaca sneg i založi se vatra, nakon toga je potrebno još nekoliko sati rada oko pripreme kupatila, da se dodaju nove količine snega, da se otopi sav sneg i napuni bačva do vrha, kao i da temperatura vode bude optimalna za kupanje. Nakon toga na šporet se stavlja poklopac i sprečava se dovod vazduha, čime se kontroliše jačina vatre, odnosno dalje povećanje temperature vode i što duže odžavanje iste.
Leti kada nema snega koriste vodu iz oblližnjeg potoka, a gospodin vlasnik ove verzije kupatilo napaja vodom iz vodovoda.
Unutar ovakvog kupatila može da stane do 5 osoba.

 
 
Share Code:

Srodni članci:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *