Martin Brod

 

Slapovi u Martin Brodu

Na samoj granici Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na ušću dveju reka, Une i desne pritoke Unac, nalazi se mesto Martin Brod. Pored dve predivne reke, koje važe za jedne od najčistijih u Evropi, Martin Brod je poznat po srednjovekovnom manastriru Rmanj

Formiranje NP Una, u čiji sastav spada i Martin Brod, nagoveštava bolje dane za ovo prelepo mesto, za njegove stanovnike i uopšte za širi region. Predivni slapovi reke Une u Martin Brodu su pravo neprocenjivo bogatstvo ove regije pa i cele BiH. Moglo bi se reći da je to podneblje sa najvećim , za sada nedovoljno iskrišćenim, turističkim potencijalom.
Ulaganja u izgradnju drvenih šetačkih staza, poput onih u obližnjem Štrbačkom Buku ili susednim Plitvičkim jezerima zasigurno da bi se višestruko isplatilo, i NP Una i lokalnom stanovništvu. Obilazeći Martin Brod, gledajući mape i razdaljine dolazi se do zaključka da bi se moglo izgraditi preko 6 Km peštačkih staza, koje bi počele od samog ulaza u naselje, idući levom stranom uzvodno pa sve do starog železničkog mosta. Natrag desnom stranom Une, nizvodno opet pored velikog slapa pa sve ka ušću Unca u Unu ili još dalje kanjonom Unca. Ovo usnulo mestašce bi se trgnulo iz višedecenijske stagnacije, vrednost imovine stanovništva bi višestruko porasla a žitelji i njihovi naslednici bi se bacili u planove obogaćivanja ugostiteljske ponude, izgradnju smeštajnih kapaciteta i drugo.
Izgradnjom ovakve infrastrukture Martin Brod bi sa ponosom bio dostojan reprezent BiH i adekvatna najava svega onoga što turiste čeka u susednim Plitvičkim jezerima. Povoljan geografski položaj, susedna Plitvička jezera te blizina Jadranskog mora i Jadranske magistrale, žile kucavice Hrvatskog turizma, su pravi mamac za ostvarivanje regionalne saradnje na polju razvoja novih turističkih sadržaja.

Bogata kulturno istorijska nasleđa, Martin Brod, reka Una sa svojim pratećim, sada već i tradicionalnim sadržajima, regatama, raftinzima te obližnje planine Osječenica, Klekovača i druga Grmečka prostranstva, nude toliko sadržaja za sve popularniji aktivni odmor da bi se s pravom moglo reći da prelepi predeli Bosanske krajine mogu da urade ozbiljan pomak u prepoznavanju Bosne i Hercegovine na turističkoj mapi Evrope.

Share Code:

Srodni članci:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *