Trebinje

 

Trebinje je zasigurno jedan od najlepših gradova Republike Srpske, tj. Bosne i Hercegovine.
Najjužniji je grad u BiH, smešten podno planine Leotar i sa svojom mediteranskom arhitekturom krasi obale reke Trebišnjice.
Ušuškan planinom Leotar i obližnjim brdima, pod uticajem mediteranske klime Trebinje je jedan od najtoplijih gradova u BiH.
Povoljni Hercegovački klimatski uslovi sa brojnim toplim danima čine Trebinje i okolinu poznatu po vinogradarstvu, te nam iz ovog kraja dolaze poznati brendovi poput Hercegovačke žilavke, Hercegovačkog Vranca i mnogih drugih. Na daleko su poznati Hercegovački podrumi vina poput podruma manastira Tvrdoš, podrum Vukoje, podrum Anđelić i mnogi drugi…
Povoljan geografski položaj, blizina Jadranskog mora, Dubrovnika, Herceg Novog, bogata kulturno istorijska naslejeđa i brojne kulturno-sportske manifestacije čine Trebine prepoznatljivim na turističkoj mapi Regiona.
Raskošna arhitektura grada primamljiva je za mnoge filmske stvaraoce, sa njihovih filmskih platana stižu nam popularne priče o životu u nekim prošlim vremenima. Kad govorimo o Trebinju ne treba zaboraviti da sa ovog podneblja korene vuku mnoge uspešne i popularne ličnosti poput Dejana Bodiroge, Predraga Danilovića, Milana Gurovića, Nebojše Glogovca i drugih. Najpoznatiji od svih je čuveni pesnik Jovan Dučić, čiji su posmrtni ostaci po njegovoj želji preneseni iz SAD i pohranjeni u rodnom Trebinju, na brdu Crkvina u hramuHercegovačka Gračanica.
Šta posetiti u Trebinju i gde odsesti najbolje se možete informisati na internet stranici Turističke organizacije Trebinja, budite sigurni da će vam poseta ovom gradu ostati u najlepšem sećanju.

 

 
Share Code:

Srodni članci:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *