Hercegovacka Gracanica - Virtual tourHercegovačka Gračanica

Virtuelna šetnja hramom na brdu Crkvina iznad Trebinja, u narodu prozvanom i poznatom kao Hercegovačka Gračanica, jer predstavlja vernu kopiju manastira Gračanica na Kosovu. Lokaciju Hercegovačke Gračanice možete pronaći na priloženoj google Mapi.


Novoizgrađen hram Blagoveštenja večna je kuća pesnika Jovana Dučića, koji je izrazio želju da njegovi posmrtni ostaci budu pohranjeni u Trebinju. Ispunjavanje Dučićeve poslednje želje, odnosno Izgradnja hrama poverena je arhitekti Dr. Predragu Ristiću, autoru i graditelju najfascinantnijih moderno građenih verskih objekata poput Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, Sabornog Hrama u Torontu i mnogih drugih.
Vest o ispunjenju Dučićevog zaveta došla je do poznatog Hercegovca Branka Tupanjca, jednog od najuspešnijih Srba u Sjedinjenim Američkim Državama. Finansirao je kompletnu izgradnju hrama i prenošenje posmrtnih ostataka poznatog pesnika.
Kao ktitor Hecegovačke Gračanice Branko Tupanjac je odlikovan ordenom Svetog Save I stepena.
Gradnja Hercegovačke Gračanice počinje proleća 1999.godine, lišeni svih briga o finansiranju projekta radovi brzno napreduju a početkom 2000. godine prave se planovi o realizaciji Dučićeve poslednje želje, što će se dogoditi 23. Oktobra 2000. kada su iz Libertvila (SAD) prenešeni pesnikovi posmrtni ostaci i pohranjeni u kriptu crkve.
U sklopu kompleksa na Crkvini izgrađeni su zvonik kao posebna celina, parohijski dvor, amfiteatar, letnja bašta, crkvena knjižara, galerija ikona sa ikonopisačkom radnjom, muzej itd. Uređen je kompletan plato sa ukrasnim zelenim površinama, sama crkva je ukrašena dekorativnim osvetljenjem koja i u toplim Trebinjskim večerima Hercegovačku Gračanicu čini impresivnom i vidljivom iz svakog dela grada.

Dreamweaver template by JustDreamweaver.com