Manastir Uvac

 

Manastir Uvac

Manastir Uvac smešten je u dnu kanjona reke Uvac, u selu Stublo na nadmorskoj visini oko 520m. Ušuškan je među obroncima obližnjeg vrha Hum (1120m n/v) sa Zlatiborske strane, i vrha Kobilja Glava (1127m n/v) sa Pribojske strane.
Prilaz manastiru Uvac moguć je makadamskim putevima sa dve strane, Pribojske i Zlatiborske. Iako je prilaz sa Pribojske strane dosta lakši češće su posete putem od strane Zlatibora, obzirom na negovu popularnost i bogate turističke sadržaje. Zahvaljujući Vojsci Srbije i preduzeća „Putevi Užice“ taj put je proširen i pročišćen, ali ipak je veoma zahtevan za vožnju jer je strm i krivudav. Površina je prekrivena sitnijm ili krupnijim kamenjem koje klizi ispod točkova, pogotovo u donjoj polovini puta, pa se savetuje izuzetna kontrola brzine kretanja vozila prilikom silaska. Mesta za predomišljanje i povratak unazad gotovo da i nema!. Uspon i povratak nazad su posebna priča i ne bi trebalo dozvoliti da nam se vozilo zaustavi. Svim gore iznesenim ne bih da vas odvratim od posete manastiru, već želim samo da ukažem da opreza i ostavljanja prostora za sopstvene ili greške drugih učesnika nikad nije dosta. Naša četveročlana ekipa je automobilom Škoda Fabija bez ikakvih problema prošla ovaj put!

Manastir Uvac potiče iz Srednjeg veka, predanja kažu da je manastir zadužbina Nemanjića, da je sagrađen tokom 12. i 13 veka i da je posvećen Rođenju Presvete Bogorodice.
Tokom svog srednjovekovnog postojanja manastir Uvac je važio za jedan od bogatijih manastira, okružen plodnom zemljom koju plavi reka Uvac. Predanja takođe kažu da je Manastir imao pozamašna stada, bogate useve i vinograde. Poznato je da je više puta rušen i saniran, poslednji pouzdani podaci kažu da je manastir Uvac porušen 1698. godine. U porušenom, zapuštenom i šibljem obraslom stanju ostaje sve do 1994. godine, kada ga u centar pažnje javnosti stavlja Narodni muzej iz Užica. Naporima sveštvenstva, uz finansijsku pomoć države i velikim trudom stručnjaka Narodnog muzeja iz Užica manastir se obnavlja i dobija prvobitan izgled. 1999. godine se ponovo stavlja u službu od kada ima i bratstvo.

 

 
Share Code:

Srodni članci:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *